Dietetyk, absolwent Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie na kierunku dietetyka. Ze względu na nieprzerwane uczestnictwo w kursach i szkoleniach dla dietetyków, Adam wciąż się dokształca i jest na bieżąco z najnowszymi doniesieniami i zaleceniami w wybranych stanach chorobowych oraz w dążeniu do zdrowia. Z nauki nie tylko korzysta, ale też sam ją tworzy, prowadząc projekty badawcze. Zainteresowanie tematyką odnoszącą się do wpływu sposobu żywienia na stan zdrowia i samopoczucie oraz holistyczne podejście do życia są pożądanymi cechami dobrego dietetyka, które Adam posiada. Dodatkowo łatwość w nawiązaniu kontaktu, empatia oraz chęć pomocy i działania ułatwiają współpracę korzystnie wpływając na osiąganie obranych w gabinecie celów.

Nasz dietetyk przez wiele lat trenował pływanie, a co za tym idzie odżywianie sportowców nie jest mu obce i po zakończeniu kariery sportowca zajmuje się rozpisywaniem jadłospisów dla osób zawodowo uprawiających sport. Jednakże nie zamyka się on jedynie na tą grupę pacjentów, współpracuje on również z osobami walczącymi z otyłością oraz wieloma chorobami o podłożu metabolicznym.

Sposób dobrania diet Adama i zawartych w niej produktów jest dopasowany do trybu życia, upodobań kulinarnych, charakteru czynności zawodowej oraz aktywności fizycznej i możliwości czasowych jego pacjentów.

Dorobek naukowy

Wojcieszonek Adam. Ocena nasilenia bólu i zmiany częstotliwość wypróżnień. Analiza porównawcza studentów dietetyki i wydziału lekarskiego Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. III Międzynarodowa XLIIX Ogólnopolska Konferencja Studentów Uczelni Medycznych w Szczecinie